PROJEKTUJEMY I WYKONUJEMY INSTALACJE CHŁODNICZE DLA:
zakładów przetwórstwa mięsnego, warzywnego
drukarni,
profesjonalnych kuchni restauracyjnych i hotelowych,
sklepów, marketów i supermarketów,
hurtowni spożywczych.
Nasz serwis urządzeń chłodniczych istnieje w branży od ponad 20 lat. Dostarczamy najwyższej jakości urządzenia chłodnicze. Specjalizujemy się w naprawie wszelkiego typu urządzeń chłodniczych (chłodnie gastronomiczne, szafy chłodnicze, mroźnicze, stoły, witryny, lady, regały, schładzarko-zamrażarki szokowe, komory chłodnicze). Naszą ofertę kierujemy zarówno do osób prywatnych, jak i firm oraz instytucji, dla których szybki i solidny serwis lodówek oraz innych urządzeń chłodniczych odgrywa istotną rolę. Zapewniamy profesjonalne doradztwo, montaż oraz wsparcie techniczne.
Przechowywanie żywności od zawsze stanowiło skomplikowany problem. Dla zwiększenia możliwego okresu przydatności do spożycia, stosowano wiele różnych sposobów konserwacji jedzenia, takich jak suszenie, wędzenie czy solenie. Żadna z tych technik nie była jednak w stanie uzyskać takiej efektywności jak chłodzenie czy zamrażanie produktów żywnościowych. Obniżenie temperatury to jednak nie wszystko, dla trwałości żywności bardzo ważne jest utrzymanie jej na stałym poziomie. Niewielkie wahania w zakresie 1 stopnia C nie mają większego znaczenia, ale zmiana o więcej niż 10 stopni C może doprowadzić do zmian w strukturze zamrożonych produktów.
Należy pamiętać o paru zasadach, korzystając z urządzeń chłodniczych, aby zapewnić im prawidłowe funkcjonowanie:
*Urządzenia chłodnicze powinny znajdować się jak najdalej od źródeł ciepła
*Nie powinny stać w miejscach nasłonecznionych i narażonych na promieniowanie
*Aparaturę chłodniczą trzeba zabezpieczyć przed zawilgoceniem
*Aby zapewnić krążenie powietrza, szafy chłodnicze powinny być ustawione w
odległości 20 cm od ściany
*Nie zasłaniać otworów wlotowego i wylotowego w komorze agregatu służących do obiegu powietrza chłodzącego skraplacz.
Aby uniknąć powstawania różnych usterek istotna jest regularna konserwacja urządzeń. W urządzeniach tego typu istnieje zwiększone prawdopodobieństwo rozwoju wszelkiego rodzaju mikroorganizmów, takich jak bakterie oraz grzyby. Szczególnie w nieprawidłowo konserwowanych bądź zaniedbanych urządzeniach powstaje środowisko pełne wilgoci zawartej w powietrzu, dlatego z tego względu należy utrzymać wysoki poziom czystości w urządzeniach chłodniczych, co można bez problemu wykonać we własnym zakresie, czyszcząc samemu poszczególne podzespoły.
Podstawowym zadaniem urządzeń chłodniczych takich jak chłodziarki jest obniżenie, a następnie utrzymanie temperatury środowiska chłodzonego kosztem dostarczonej energii.
PROCES CHŁODZENIA
Wszystkie urządzenia chłodnicze działają na zasadzie drugiej zasady termodynamiki. Zasada ta mówi, że kiedy dwa obiekty o różnych temperaturach zbliżają się do siebie, ciepło zawsze będzie przemieszczać się z cieplejszego obiektu do zimniejszego. W rezultacie komercyjne systemy chłodnicze wykorzystują roztwór czynnika chłodniczego do przenoszenia ciepła z żywności znajdującej się w obszarze przechowywania agregatu chłodniczego do czynnika chłodniczego. Roztwory czynnika chłodniczego podlegają drugiej zasadzie fizycznej: gazy ochładzają się podczas rozszerzania i nagrzewają się podczas sprężania. Podczas cyklu w układzie chłodniczym czynnik chłodniczy przechodzi szereg zmian ciśnienia w celu poprawy wydajności i szybkości. Usuwa ciepło z chłodzonej przestrzeni, aby utrzymać ją w niskiej temperaturze.
JAK DZIAŁAJĄ SPRĘŻARKI?
Zasilanie pochodzi z silnika elektrycznego zamontowanego w systemie. Proces ten zmniejsza ciśnienie w układzie chłodniczym. Najpierw czynnik chłodniczy przepływa ze sprężarki przez skraplacz. Kiedy ten proces zachodzi, to w skraplaczu para zamienia się w płynną postać i wydziela ciepło. W chłodzonych powietrzem agregatach procesowych wilgotność wzrasta wyżej niż powietrze przechodzące przez skraplacz. W procesowych układach chłodniczych chłodzonych wodą para czynnika chłodniczego przechodzi przez wyższą temperaturę niż woda przepływająca przez skraplacz.
JAK DZIAŁAJĄ KONDENSATORY?
Proces czynnika chłodniczego kończy swój cykl w skraplaczu. Następnie przechodzi przez urządzenie dozujące lub zawór rozprężny i ciśnienie spada. Wreszcie czynnik chłodniczy dociera do parownika; tutaj ciepło powoduje, że paruje. Parownik odbiera ciepło z przestrzeni, którą należy schłodzić. Następnie czynnik chłodniczy wraca do sprężarki i cały cykl rozpoczyna się od nowa.
Jesteśmy dla Państwa. Pomożemy zaprojektować odpowiednie miejsce na klimatyzację, dobierzemy urządzenia zgodnie z Państwa oczekiwaniami. Profesjonalnie i szybko, wykonamy montaż oraz zadbamy o obowiązkowe przeglądy. W razie problemów oferujemy kompleksowe usługi serwisowe. Na każdym etapie realizacji zapewniamy wsparcie techniczne.